Medicijnenpaspoort nodig?
 

Gaat u op vakantie naar het buitenland en gebruikt u medicijnen?
Kijk op : www.hetcak.nl
 of er een artsenverklaring nodig is voor uw vakantiebestemming of dat alleen een medicijnenpaspoort volstaat. Een medicijnenpaspoort of overzicht kunt afhalen bij uw apotheek.

 

Gaat u op reis met een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt, dan dient u hiervoor een officiële verklaring aan te vragen.

 

Voor welke geneesmiddelen heb ik een verklaring nodig?

In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Op het overtreden van deze wet staan strenge straffen. Geneesmiddelen, die onder de Opiumwet vallen kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt onder andere voor slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Oxazepam en Diazepam), hoestmiddelen (bijv. Codeïne), sterke pijnstillers (bijv. Morfine), ADHD-middelen (bijv. methylfenidaat, ritalin, concerta). 

 

Op de www.hetcak.nl vindt u de complete lijsten van middelen, die onder de Opiumwet vallen en kunt u de bijbehorende verklaringen downloaden.

 

Welke verklaring heb ik voor welk land nodig?

Op de website kunt u het land van bestemming kiezen. Wanneer u op het land klikt verschijnt de procedure die u moet volgen voor het aanvragen van een officiële verklaring om medicijnen mee te nemen op reis.

 

Hoe lang duurt het regelen van een verklaring?

Houd rekening met een verwerkingstijd van de verklaringen van enkele weken!