Urineonderzoek

 

I.v.m. de maatregelen m.b.t het Coronavirus:

Indien u het vermoeden heeft dat u een blaastontsteking heeft: neemt u telefonisch contact op met de assistente voor verder instructies. Komt u NIET zonder afspraak naar de praktijk. Als u een potje/urinecontainer nodig heeft, belt u dan ook met de assistente voor verdere instructies. 
 

Bij plasklachten of vermoedens op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker. U kunt en mag zelf beslissen of u de urine wilt laten onderzoeken. U heeft hier geen toestemming voor nodig. Als u urine inlevert vragen we u naar uw klachten. 

Urinepotjes kunt u gratis afhalen bij de balie.

 

Het blijft belangrijk om de urine op een juiste manier op te vangen. Dit zijn de instructies:

  • lever altijd ochtendurine in door
  • een schoon en nieuw urinepotje te gebruiken (te verkrijgen aan de balie van onze praktijk)
  • vooraf de vagina of penis wassen met ruim water (gewassen plas)
  • plassen met gespreide schaamlippen of ontblote eikel
  • het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin (midstream
  • bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren)
  • een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

 

Achtergrondinformatie: Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water. Vrouwen plassen met gespreide schaamlippen en mannen met ontblote eikel. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor max. 4 uur.

 

Let op: gebruikt u alstublieft onze gratis urinebekertjes. Liever GEEN jampotjes, fotorolkokertjes, groentepotjes of anderszins. Dit kan de uitslag flink beïnvloeden.

 

Urines inleveren: elke ochtend voor 10:00 uur bij de assistente (niet bij de dokter).

 

Uitslag opvragen: kan elke middag van 14:00 t/m 16:00 uur telefonisch via de assistente, maar…. in principe wordt u altijd op dezelfde dag teruggebeld door de dokterssassistente zodra de uitslag bekend is.

 

Kosten: het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek ook nog wordt opgestuurd naar een extern laboratorium. In dat geval worden deze kosten door dit laboratorium bij u in rekening gebracht ten laste van uw eigen risico, omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog.